Perike, bilo da su od umjetnog vlakna ili prave kose pametno skrivaju ćelavost ili su jednostavni modni dodaci.. Židovski šejtel, na primjer, nosi se iz vjerskih razloga gdje je ženska prirodna kosa zaklonjena od pogleda muškaraca koji nisu njihovi muževi. Talmud nas uči da pogled na žensku kosu predstavlja uzbuđenje ili seksualnu primamu; na taj način žena koja skriva kosu pomaže u zaštiti tkanine židovskog društva.

Drevna civilizacija nije bila u jednostavnim uvjetima. Vruća i suha klima ljudima je gotovo onemogućila puštanje kose bez pregrijavanja ili privlačenja ušiju. Tako su muškarci i žene držali obrijane glave i navlačili perike kako bi zaštitili vlasišta od sunca.

Ali perike tada nisu predstavljale samo praktični pribor. Perike su također postale simbol društvenog statusa, bogatstva, pa čak i religiozne pobožnosti. Najskuplji modeli rađeni su s ljudskom kosom, pčelinjim voskom i životinjskom kosom, ukrašeni zlatnim pletenicama, perlama i vrpcom. I muškarci i žene zakopani su sa svojim perikama, u nadi da će se u zagrobnom životu pojaviti imućni i lijepi. Ukratko, perike su bile apsolutni hit diljem Egipta.

Unatoč ukrašenim kreacijama kose Egipćana, moda perika je bila zanemarena u Europi sve do sredine 16. stoljeća, kada je epidemija sifilisa terorirala kontinent i u mnogim slučajevima oduzela kosu zaraženima. Uoči široke ćelavosti, Europljani su napokon usvojili uporabu perike.

Nužnost je držala perike relevantnima kroz 17. stoljeće, pružajući kralju Luju XIV način da sakrije svoje prorjeđujuće folikule (uz očuvanje njegove javne slike, naravno). Francuzi svih klasa bili su voljni ponoviti Louisovu novu ‘do, i voila’ – rođen je najnoviji suvišni modni trend u Europi.

U godinama koje su uslijedile, muškarci visokog statusa nosili su duge lepršave kovrče, dok su žene eksperimentirale s dotjeranim frizurama.

Danas je perika preuzela umjetničku i kazališnu funkciju. Glumci, glazbenici i slavne osobe – od Cher do Lady Gage do The Kardashians – nose perike kao modne izjave, kako bi predstavili nove persone ili jednostavno pokazali koliko su veličanstvene (slično poput aristokrata iz 18. stoljeća).

Dakle, bez obzira na njezinu funkciju – praktičnu, umjetničku ili samo za predstavu – perika nastavlja igrati ključnu ulogu u našem životu. Pravo je pitanje: što je sljedeći korak za ovu vrlo prilagodljivu dodatnu opremu? U koje svrhe ćete vi koristiti periku?