Povijest perika seže tisućama godina u prošlost i pokazuje kako su se nosile iz više razloga, a ne samo zbog gubitka kose.

Kosa je oduvijek bila ne samo fizički ukras ljudskog bića već i nešto čemu su ljudi pridavali veliku važnost, a nerijetko i simbolično te mistično značenje. Duga, gusta kosa predstavljala je zdravlje i snagu. Poznata je svima biblijska priča o Samsonu čija je snaga ležala u njegovoj kosi pa kad mu je Dalila odrezala uvojke, ostao je i bez snage. Julije Cezar svojim je ratnim zarobljenicima brijao glave jer ih je time želio poniziti. S obzirom na njeno značenje u životu svakog čovjeka, ne čudi da je borba s gubitkom kose duga koliko i ljudski rod pa samim time i povijest perika seže daleko u prošlost.

Gubitak vlastite kose nije bio jedini razlog radi kojeg su nastale perike, već su se one koristile i radi mode, praktičnosti te kod kulturnih i vjerskih rituala. Već stari Egipćani bavili su se izradom perika budući da su brijali glavu radi čistoće i velikih vrućina pa im je trebala zamjena za ljudsku kosu. Perike su se u starom Egiptu nosile kao zaštita od sunca, ali i kao znak kraljevskog statusa. I druge drevne civilizacije i kulture poznavale su perike i često ih koristile od Asiraca i Hebreja pa do Grka i Rimljana. I danas je kod ortodoksnih Židova običaj da udane žene na svoju prirodnu kosu stave periku da ne bi morale nositi marame.

Na Dalekom Istoku perike nisu bile toliko popularne, a najčešće su se koristile u kazalištu, osobito u Japanu. U Europi pak dolazi do smanjenog interesa za perike u prvih tisuću godina kršćanstva, budući da se malo pažnje pridavalo vanjskom izgledu, a žene su gotovo uvijek nosile i neko pokrivalo za glavu. Dolaskom renesanse mijenjaju se običaji pa žene počinju veliku pažnju pridavati svojoj kosi te se razvijaju sve složenije frizure ukrašavane dragim kamenjem i drugim nakitom. Osim samog izgleda, perike počinju dobivati na važnosti iz praktičnih razloga. Bilo je puno lakše održavati higijenu vlasišta brijanjem glave na koju se onda nisu mogle skupljati uši te staviti periku koja se mogla lakše očistiti.

Nošenjem perika na europskim dvorovima kreće njihova dominacija u društvu općenito. Engleska kraljica Elizabeta nosila je periku, a u 17. stoljeću francuski kralj Luj XIII. zbog ćelavosti pokreće modu nošenja perike na francuskom dvoru. Duge kovrčave perike postale su tako obavezni modni dodatak svih muškaraca koji su imali značajniji društveni status.

18. stoljeće donosi novi trend: pudranje perika kako bi izgledale bijelo ili sivkasto. Takve perike nosili su isključivo muškarci, a žene su svojim frizurama imitirale taj izgled pa su pudrale svoju prirodnu kosu. Poslije su i žene nosile sve razrađenije i složenije ukrašene perike koje su znale biti poprilično teške pa je neke kreativnije primjerke trebalo podupirati prilikom nošenja kako ne bi pali s glave. Sve do početka 19. stoljeća to je bio neizostavni dio oblačenja i uređivanja za izlazak u javnost. Kraj takvih perika uzrokovala je Francuska revolucija budući da su se raskošne frizure vezivale uz dekadentno plemstvo. Perike tako polako gube svoj društveni značaj, a nastavljaju se nositi najviše iz praktičnih razloga, zbog ćelavosti ili lakšeg održavanja higijene. No u nekim sferama nošenje perika radi protokola i tradicije održalo se do danas, kao što je slučaj s britanskim sudovima gdje su obavezan dio odore odvjetnika i sudaca.

Od 20. stoljeća pa nadalje, perike ne gube na popularnosti, već naprotiv. Postale su iznimno popularan način za brzu promjenu izgleda i poigravanje s vlastitim imidžem. Periku tako ne nose samo one osobe koje su se suočile s gubitkom prirodne kose već sve više i one koje žele imati novu frizuru bez da moraju dirati vlastitu kosu.

Porast popularnosti perike svakako duguju napretku u proizvodnji radi kojeg su postale dostupne svima. Dok su se u prošlosti izrađivale od ljudske kose ili životinjskih dlaka (od konjskog repa, naprimjer), danas su se priključili i umjetni materijali pa tako imamo brojne modele perika od sintetičke kose kod koje nema ograničenja po pitanju boje i oblika te strukture kose. Popularnost im je također globalna, pa je bez obzira je li u pitanju Engleska, Hrvatska ili Japan nošenje perika postao je općeprihvaćeni trend u cijelom svijetu. Pristupačne cijene i kvalitetni modeli također doprinose tome da sve više žena, a i muškaraca, kupuje perike bilo da se na to odlučuju iz zdravstvenih razloga ili jednostavno žele unijeti dašak promjene u svoj svakodnevni izgled.