„Pita Mujo Hasu:

– Jel bolje biti glup ili ćelav.

– Glup – odgovori Haso

– Zašto? – pita Mujo

– Pa ne vidi se!“

U ovom starom vicu sadržana je cijela srž jednog od problema koji muče muškarce već duži niz godina, a to je ćelavost i društvena stigma povezana s njome. Ipak, koliko ste puta čuli vic poput ovog, ili spominjanje kristalnih kugli u društvu prijatelja bez kose, kao i ”šaljiva” pitanja poput ”Koliko visoko ideš kad se umivaš?” Iako ćelavost može biti izvor velike nesigurnosti kod muškaraca, za razliku od viceva o debljini koji se smatraju neprimjerenim, za gubitak kose ne postoji isto suosjećanje i društvena osjetljivost i znatno češće su meta različitih komentara i pošalica.

Simbolika kose

U društvu se bujna kosa oduvijek smatrala simbolom snage, muževnosti i moći. Stoga ne iznenađuje da za mnoge muškarce, gubitak kose predstavlja prijetnju, a uz to percipiraju i da gube na atraktivnosti kod potencijalnih (ili čak i trenutnih) partnera. Pa i u filmovima su ćelavci znatno češće negativci! U konačnici, proces ćelavljenja kod muškaraca izaziva dubok osjećaj srama, a posebice jer ćelavljenje ima i asocijaciju sa starenjem. Ti osjećaji dodatno su pogoršani time što je taj proces neizbježan – većinski je genetski uvjetovan i nemoguće ga je zaustaviti, stoga je jedina razlika u suočavanju s ćelavljenjem u tome koliko rano osoba to prihvati, pri čemu okolina može imati veliku ulogu.

Ćelavce se može zezati

Kao što smo već rekli u uvodu, nije rijetkost da ćelave osobe (ili one u procesu gubitka kose) dobivaju izrazito direktne komentare usmjerene na kosu i nedostatak iste. Nažalost, unatoč velikim količinama anksioznosti koje proizlaze iz ćelavljenja, još uvijek je društveno prihvatljivo šaliti se na taj račun. Posljedično, to može i povećati razine anksioznosti jer se svaki postupak procjenjuje u odnosu na reakcije okoline. Ako kupim tupe, hoće li primijetiti i zezati me? Ako obrijem glavu, kako će mi reći da izgledam?

Ćelavost nije šala ljudima koji to proživljavaju, i kao društvo moramo postići da ne bude ni nama koji smo u njihovoj okolini.

Nositi se s ćelavosti

U konačnici, iako se društvena svijest polako mijenja prema sve manje uvredljivom humoru, ćelavost je i dalje ”na tapeti” u javnosti. Šteta, jer to znatno usporava postupak prilagodbe i suočavanja s procesom ćelavljenja, a što je jedini način za smanjivanje osjećaja srama i anskioznosti.

Niste jedini u tome, a nema ni smisla opterećivati se toliko s nečim neizbježnim. Prihvatite to i donesite najbolju odluku koju možete za sebe i stanite čvrsto iza nje. Ne želite se odreći nekadašnje bujne kose i ne sviđa vam se kako izgledate bez kose? Nema problema, u našoj ponudi naći čete brojne tupee koji mogu će izgledati jednako prirodno kao vaša nekadašnja frizura koju više ne možete postići. Tupei nisu za vas? Možda razmislite o tome da u potpunosti obrijete glavu i prihvatite svoj novi izgled u potpunosti, jer unatoč tome što društvo kaže, većini žena to uopće neće biti problem!