Što zbog genetike, hormonskih promjena, bolesti ili lijekova, ničija kosa na ovome svijetu nije sigurna od ispadanja. Ćelavost i kod muškaraca i žena predstavlja najveću psihološki gubitak koji mijenja našu kvalitetu života, samopouzdanje i generalnu sliku o sebi. Kroz 26 godina postojanja susretali smo se tisućama životnih priča i razlozima gubitka kose. Visoko kvalitetnim perikama i predanim radom trudimo se ispuniti svoju misiju – da svaku suzu zbog gubitka kose pretvorimo u zadovoljni osmjeh. Ipak, put do vraćanja samopouzdanja i stare slike o sebi nije lak i jednostavan. Svaka osoba koja ima problema s alopecijom ili gubitkom kose, prolazi kroz nekoliko psihičkih/emocionalnih faza. Mi smo vidjeli svaku od njih!

Bolest u pravilu dolazi nenajavljena i nitko na ovom svijetu nije ni imun ni spreman na to novo stanje koje često naš izgled mijenja od glave do pete. Onaj odraz u ogledalu kojeg smo godinama imali potpuno se izmijeni i počnemo gledati neku sasvim drugu osobu. Ili je ni ne želimo gledati. Taj osjećaj izgubljenosti i neprihvaćanja stanja koje je nastupilo prva je reakcija na bolest koja uključuje gubitak kose. Osim što mislimo da smo izgubili sebe, izgubili smo i seksualni libido, osjećaje ženstvenosti i muževnosti, samopouzdanje, a dobili osjećaje srama, manje vrijednosti, čudovišta u koje svatko gleda i kojeg nitko ne želi u svojoj blizini. Kosa je kroz povijest predstavljala statusni simbol, snagu, ženstvenost, muževnost, ljepotu i određenu moć. Stoga, kada je krenemo gubiti s njom gubimo sve to i postajemo manje privlačni.

Pretjerana zaokupljenost gubitkom kose ili bilo kojom promjenom na tijelu uzrokovanom bolešću može izazvati traume i dovesti do depresije.  Emocionalna stanja onkoloških pacijenata prolaze ovisne su o fazama terapije. Nakon prvotnog šoka i nevjerice zbog dijagnoze, pacijent u početku nije svjestan što mu se točno događa. Osjeća strah zbog nepoznatog stanja u kojem se našao i neizvjesnosti, već se nakon prvih kemo terapija pretvara u pravu traumu. Tek kada svoju kosu počnemo nalaziti na ručnicima, u kadi, na jastucima, postajemo svjesni što nam se zapravo događa. Tada nastupaju prve psihoze. Klijenti koje smo susretali u tim fazama bili su neutješni. Nikako se nisu mogli pomiriti s gubitkom kose. Prolazili su fazu otuđivanja od svojih najmilijih, osjećaje da se svima gade, da više nisu dovoljno dobre majke, supruge, očevi, muževi, djeca…Imali su strahove da će biti ostavljeni i prepušteni sami sebi. Svi ti anksiozni simptomi, ne samo da su uništavali njihovo psihičko zdravlje, već su i ometali liječenje i socijalno funkcioniranje.

Nemamo jedinstven recept koji svim našim klijentima „preko noći“ vrati staru vjeru i sebe, ali se zajedno s njima sve ove godine učimo kako se nositi s gubitkom kose i kako spoznati da je svatko od nas vise od kose! Za početak, u toj najranijoj terapijskoj fazi trebamo osvijestiti kako gubitak kose nije opasan po život. Ispadanje kose može biti neugodno i tužno, ali neće vas ozlijediti. Također je važno stalno naglašavati kako nas naši prijatelji i partneri vole zbog toga što jesmo, a ne kako izgledamo. S kosom ili bez nje, možemo biti jednako privlačni i otkriti neke nove „adute“ svoje seksualnosti. Ne smijemo biti sebični! Naša bolest i opadanje kose utječe i na našu obitelj, pa je kroz cijeli proces liječenja potrebno veliko međusobno razumijevanje, bodrenje i rad na pozitivnom stavu. Nemojte očajavati! Za svaki problem postoji i rješenje! To može biti perika, šal, kapa, marama, buff ili ništa.

Susreli smo se i s hrabrim klijentima koji su se naučili boriti sa svojom bolešću, a periku su kupili u svrhu modnog dodatka. Vaša kosa će opet narasti, a dok se to ne desi dođite kod nas. Zajedno ćemo izabrati periku koja vam najbolje odgovara. Osobe koje nam dolaze često su zbunjene i izgubljene jer ne znaju kakvu boju, model ili dužinu izabrati. Tu nastupamo mi i vaše trenutno stanje koje vi vidite kao hendikep pretvaramo u pozitivno stanje kojim vraćate samopouzdanje i otkrivate jedan novi dio sebe. Perikom možete izraziti kreativnost, promijeniti stil, pomladiti se i u potpunosti osvježiti svoju pojavu. Ako se osjećate izgubljeno i bespomoćno, obratite nam se s povjerenjem! Niste sami! S vama smo već 26 uspješnih godina!