Kod prve kupovine perike javlja se pitanje kako pravilno staviti periku jer mnogi nemaju iskustva s nošenjem no zapravo je riječ o jednostavnom postupku.

Odlučili ste nabaviti svoju periku, proučili sve vezano za njen tip i održavanje no ostaje nam još jedan korak, a to je kako staviti periku na glavu. Stavljanje perike u početku se može činiti komplicirano, no sve je stvar malo prakse i kroz kratko vrijeme taj postupak bit će vam sve jednostavniji. Prvo je potrebno napraviti pripremu glave, zatim postaviti periku i na kraju je stilizirati da postignemo željeni izgled kose, odnosno frizuru.

Prije stavljanja perike valja pripremiti našu kosu kako bi perika dobro legla i njeno nošenje bilo udobno. Ako je naša kosa kraća treba je začešljati prema natrag, a ako je duža učvrstiti ukosnicama il zavezati niski konjski rep te ga oblikovati u plosnatu punđu i također učvrstiti ukosnicama. Dobro je staviti kapicu za skupljanje kose budući da je rastezljiva pa će lijepo naleći na glavu i ravnomjerno priljubiti kosu. Također je bitno očistiti alkoholom ili drugim sredstvom za čišćenje kožu uz liniju kose (bez obzira i ako nemamo kosu ili je jako prorijeđena).

Uzmemo zatim periku i okrenemo je tako da vlasi vise prema dolje, lagano je protresemo kako bi se kosa rasplela i poprimila oblik. Glavu lagano zabacimo prema naprijed, a periku stavljamo od prednjeg dijela glave pa prema stražnjem. Kad smo periku namjestili možemo je stilizirati prema da postignemo frizuru kakvu želimo. Svakako imajte na umu da je za njeno oblikovanje, bez obzira je li perika izrađena od umjetnih vlakana ili prirodne kose potrebno koristiti specijalizirane proizvode (četke, češljeve, pjenu za kosu…) kako je ne bismo oštetili i kako bi zadržala svoj izgled i kvalitetu. Ovo je posebno bitno za perike od umjetne kose.

Periku ne trebamo posebno učvršćivati. Postoje određeni tipovi perika koji se dodatno učvršćuju pomoću posebnog ljepila ili samoljepljive trake, a koji se nanose uz rub kose, no modeli u našoj ponudi stavljaju se i nose bez problema, nije ih potrebno dodatno fiksirati. Neke perike imaju trakice za regulaciju širine pa ako imamo takav model, nakon što smo periku stavili možemo je dodatno suziti ili proširiti kako bi nam što bolje prijanjala uz glavu.

Kod perika s prednjim dijelom od čipke možda će kod prvog nošenja biti potrebno ukloniti višak same čipke koja se nalazi na prednjem dijelu, a to možemo napraviti škaricama no potrebno je biti pažljiv kako ne bismo odrezali preveliki dio ili same vlasi i time oštetili periku. Rezanje treba napraviti kad nam se perika nalazi na glavi jer ćemo tako lakše uočiti koliki je višak čipke. Svakako imajte na umu da nije potrebno ukloniti sav višak nego samo naj dio koji strši jer se ne može priljubiti uz kožu.

Nakon nošenja periku je nabolje odložiti na stalak kako bi zadržala svoj oblik. Prati je ne moramo nakon svakog nošenja već je dovoljno svaka dva do tri tjedna ako je nosimo svakodnevno, a ako je nošenje perike samo povremeno preporučuje se pranje svaka dva mjeseca, kako smo već pisali ranije u našem blogu.

Stavljanje perike stoga je samo stvar vježbe jer ćete već nakon nekoliko puta steći rutinu i u kratkom vremenu vam neće oduzimati više vremena od namještanja i friziranja vlastite kose.