Nošenje perika je u popularnoj kulturi tradicionalno imalo dva smjera: otmjena moda ili rješenje za gubitak kose. Povremeno su slavne osobe poput Tine Turner ili Cher koristile perike kao stilsko sredstvo, ali u to vrijeme postojala je negativna konotacija kad netko primijeti da je riječ o perici. Međutim, to se u posljednje vrijeme mijenja.

Prije dvije godine, Paris Hilton otkrila je da ima kolekciju od preko 800 perika! Popularna je i scena kad je Cardi B na koncertu skinula periku i bacila ju u publiku, baš kao što bi neka rock zvijezda bacila trzalicu ili palicu za bubanj.

I Kilyie Jenner, poznata po dugoj crnoj kosi u nekoliko navrata odlučila se kratke, čak i plave perike za visoko medijski pokrivene izlaske. A naravno pratitelji Kardashiana dobro se sjećaju i njene duge, ljubičaste perike koja je bila usklađena s haljinom za popularnu Met Galu.

Perike izlaze iz sjene i na modnim pistama, a na nekim revijama svi modeli bili su u perikama, dok je dizajnerica Paria Farzaneh iskoristila identične perike za sve modele kako bi poslala poruku: ono što je u unutrašnjosti je važno.

Sve ovo dovelo je do veće popularizacije perike kod publike koja ih želi nositi za zabavu, kako bi promijenili stil i izgled za jedan izlazak ili za event, a naročito su popularne perike u žarkim bojama poput rozih, ljubičastih i plavih. Nošenje perike postalo je izražavanje vlastite individualnosti i stila kao što je primjer Lady Gage, bilo gdje i bilo kad, bez sati provedenih u salonu. Popularizaciji je pomoglo i to što su perike danas sve kvalitetnije i izgledaju sve prirodnije.

Još jedna pozitivna posljedica toga je da se nošenje perika normaliziralo i za one koji nose iz medicinskih razloga i sve više se smanjuje stigma oko nošenja perika, a pritom se stvaraju i raširene online zajednice u kojima se razmjenjuju stilovi, crpi inspiracija, ali i podrška.

Popularizacija perike samo je jedan u nizu primjera da popularizacija trendova od strane poznatih i slavnih ne mora uvijek biti negativna, nego može imati i brojne pozitivne učinke i doprinositi razbijanju stigmi i predrasuda.

Drago nam je da možemo reći, perike su sada mainstream!