Postoji nekoliko razloga zašto žene gube kosu. Iako se čini kao problem, stojimo uvijek na raspolaganju!

Gubitak kose je problem koji pogađa i muškarce i žene. Međutim, o ovom se raširenom problemu, nažalost,  rijetko govori javno. Gubitak kose vrlo često utječe na samopouzdanje onih koji su time pogođeni te im ometa normalno životno funkcioniranje. 

Iako se često pretpostavlja da su muškarci oni koji se s tim problemom susreću češće od žena, istraživanja su pokazala da se više od 50% žena u nekom trenutku života suočava s ovim problemom. Za žene diljem svijeta kosa je izraz ljepote i samopouzdanja te im vrlo teško pada kada ostanu bez svog zaštitnog znaka. Uzroci gubitka kose mogu biti različiti, a u nastavku članka ćemo navesti neke.

Agresivna kemoterapija 

Neki lijekovi za kemoterapiju mogu oštetiti stanice koje uzrokuju rast kose. To može dovesti do gubitka kose, obrva, trepavica i drugih dlaka na tijelu. Uobičajeno, gubitak kose obično počinje 2 ili 3 tjedna nakon prve kemoterapije što za pacijenticu koja prima kemoterapiju može biti zaista uznemirujuće. Osim bitke koju pacijentice vode protiv same bolesti, nerijetko vode i paralelnu bitku sa održavanjem svoje psihološke stabilnosti tijekom procesa oporavka. 

Dobra vijest je da je gubitak kose gotovo uvijek privremen. Kosa obično ponovno izraste otprilike 2 do 3 mjeseca nakon završetka kemoterapije!

Alopecija

Svaka vlas prođe kroz tri faze – rasta, mirovanja i ispadanja. Iako je ispadanje kose normalan dio životnog ciklusa vlasi, katkad se događa da iz folikule ne naraste nova vlas – što usporava, ili čak prekida normalan proces obnavljanja kose.  

Svatko od nas primijetit će opadanje kose pri pranju i češljanju, što je u potpunosti u redu. Problem nastaje kada broj izraslih vlasi kose manji od broja vlasi koje su ispale.  Tada nastaje alopecija kojoj je potrebno pronaći uzrok.

Hormonalni poremećaji 

Hormonalne promjene u koje u ženskom tijelu nastaju tijekom trudnoće, menopauze ili kod poremećaja rada štitnjače vrlo se često mogu negativno odraziti kroz promjene na kosi, te uzrokovati gubitak iste (koji je vrlo često privremen). Obavljanjem redovitih zdravstvenih pregleda moguće je utjecati na uzroke nastalih promjena na vrijeme.

Nasljedni gubitak kose

Nasljedni faktori koji uzrokuju gubitak kose nazivaju se androgena alopecija. Androgena alopecija kod žena uzrokovana je vrlo sličnim procesom kao i muška ćelavost. Enzim uzrokuje pretvaranje testosterona u dihidrotestosteron. To znači da smanjivanjem folikula vlasi izrastaju sve slabije vlasi, dok se rast u potpunosti ne zaustavi. Iako je ova vrsta gubitka kose češća kod muškaraca, također pogađa i žene.

Quince više od 30 godina pruža podršku svim ženama koje prolaze kroz teške životne situacije. Naša je misija svakom klijentu ponuditi proizvode vrhunske kvalitete te im na njihovom putu pomoći koliko god je to u našoj moći.  Za sva pitanja, stojimo vam na raspolaganju