Perike nadomještaju kosu ili daju instant novi izgled, no neke nedoumice oko kupovine i nošenja perike uvijek postoje. Vjerujte, bez razloga!

Odlučili ste se na kupovinu perike (bilo iz zdravstvenih razloga ili zbog želje za promjenom izgleda) i usprkos brojnim savjetima koje ste pročitali i dalje imate nedoumice. Ne znate hoćete li prirodno izgledati, imate osjećaj da će baš svatko znati da nosite periku i gledati vas iskosa. To su sve razumljiva pitanja i strahovi no ono najvažnije u svemu jest da su bezrazložni. Danas svaka kolekcija perika, bez obzira jesu li u pitanju sintetičke perike ili one napravljene od prave kose, izgleda potpuno prirodno i dolazi u toliko nijansi da vaša frizura, ako je razlog kupovine perike gubitak vaše prirodne kose, može ostati u potpunosti nepromijenjena. Zasigurno je barem jedna osoba koju sretnete tijekom dana nosila periku, a da vi to niste ni primijetili. Stoga nema razloga da budete zabrinuti kako više nećete imati lijepu kosu jer perika vam omogućuje ne samo da zadržite njenu ljepotu, već da u svako doba dana imate odličnu frizuru, a bez prethodnog uređivanja i namještanja koje inače zahtijeva prava kosa.

Duljina kose također nije problem, ako pogledate što se sve u nudi, bilo u Zagrebu, bilo u drugim mjestima, vidjet ćete da možete i uz periku imati dugu kosu ili kratku kosu, bilo da je ona ravna ili kovrčava jer se proizvode u zaista svim oblicima i duljinama. Ako kupite periku s dugom kosom, a duljina vam nakon nekog vremena dosadi, uvijek je možete odnijeti u frizerski salon da je profesionalno skrate i poboljšaju oblik. Cijena također nije takva da bi predstavljala udar na novčanik. Naravno, kao i kod svih proizvoda postoji određeni raspon, no ako je suditi po cijenama u Zagrebu, za povoljan iznos možete dobiti periku vrhunske kvalitete.

Već smo pisali o savjetima prilikom kupovine pa samo da ponovimo da je najvažnije kako se osjećate kad stavite periku na glavu. Obratite također pažnju na veličinu kape (na nju su pričvršćena vlakna perike) kako vam ne bi bila premala za nošenje te odgovara li oblik perike vašem licu. Slobodno isprobajte više modela pa čak i one koji su drukčiji od vaše standardne frizure ili suprotni od novog izgleda koji ste imali u vidu, možda vas ugodno iznenadi i boja i oblik za koje ne biste očekivali da vam inače pristaju. Postoji također razlika u vlaknima od kojih su perike napravljene, odnosno jesu li izrađene od sintetičkih vlakana ili prirodne kose u vidu njegovanja (one od prirodne su malo zahtjevnije, a od sintetičke kose osjetljivije na toplinu) no bilo koju da odaberete dobit ćete vrhunski proizvod.

Ima mnogo situacija kada su se osobe zbog, naprimjer, privremenog gubitka kose morale odlučiti na nabavu perike i kojima je njeno nošenje u početku predstavljalo svojevrsnu smetnju jer im je bila nešto strano no to su prvenstveno predrasude koje manje više svatko u sebi ima prije nego se nađe u situaciji da periku nosi. U konkretnim situacijama, kad je obnova kose prošla i izrasle nove vlasi, osobe su kupljenje modele zadržale i nastavile ih koristiti barem povremeno jer su uvidjele praktičnost nošenja perike, a to je da se u tren oka ima odlična i njegovana frizura, bez trošenja vremena na pravljenje iste. Vidjet ćete da vam neće trebati puno da se u potpunosti naviknete na nju pa ćete vrlo vjerojatno u trenutku i zaboraviti da ste stavili periku.