Mali savjeti za odabir i nošenje perika nikad nisu na odmet pa obratite pažnju na sljedećih nekoliko stvari ako nosite perike.

 

Nošenje perike sve manje je tabu tema, i sve više ljudi se odlučuje na kupovinu, bilo iz medicinskih razloga (gubitak kose) ili zbog želje za promjenom izgleda. Vlasnika perika tako je sve više što ne čudi budući da su modeli perika raznoliki pa nije teško pronaći onaj koji će nam odgovarati, cjenovni razredi su različiti, a kvaliteta izrade je dobra pa će gotovo svatko pronaći dobru periku koju si može priuštiti. Nije loše stoga prisjetiti se nekoliko stvari koje je dobro imati na umu ako nosimo ili nabavljamo periku.

Kod odabira boje i oblika vodite računa o svom osobnom stilu – odabrati periku koja će izgledati kao naša prava kosa znači naći onu koja izgleda prirodno i ne odskače od našeg dosadašnjeg imidža. Naravno da je nošenje perike prilika da eksperimentiramo s drugom bojom i dužinom kose, ali imajte na umu da su one koje će nam podariti neki ekstremni izgled samo za osobe koje će se u potpunosti osjećati ugodno s takvim stilom. Jedna Josipa Lisac izvrsno nosi vrlo živopisne odjevne kombinacije i frizure ali na nekoj drugoj osobi one ne bi tako dobro izgledale. Eksperimentiranje s izgledom je poželjno, ali samo ako ćete se s takvom perikom osjećati kao da je to vaša prirodna kosa.

Kod već odabrane perike, nemojte zaboraviti da je možete i sami dotjerati ako niste u potpunosti zadovoljni njenim oblikom, odnosno ako biste je željeli malo prilagoditi sebi i svom obliku lica. Za naknadno mijenjanje njenog izgleda dovoljno je da je odnesete do frizera gdje će je dodatno oblikovati kako bi se frizura prilagodila vašim željama. Imajte samo na umu da je promjena nepovratna pa radije napravite manje izmjene oblikovanja, a ne veća skraćivanja. Uvijek možete nabaviti kraću periku pa je kombinirati s onom duže kose. Kad smo kod kraćih perika, nije na odmet uzeti u obzir i dob osobe koja je nosi. Ženske kratke perike mogu biti odlične za osobe mlađe životne dobi, ali djevojkama u dvadesetima svakako preporučujemo da isprobaju perike s dugom kosom i poigraju se s različitim stilovima jer one kratke mogu dati ozbiljniji i klasičniji izgled od perike s dugom, razigranom kosom.

Prirodni izgled perike osim visoke kvalitete izrade postiže se i pravim odabirom kape perike na koju se pričvršćuju vlasi. Ako želite periku gdje se neće uopće vidjeti njezin rub, onda je pravo rješenje model čija kapa ima prednji dio od čipke kod kojeg možete imati frizuru s otkrivenim čelom. Kod nošenja ovakve perike bitno je pripaziti da se na dijelu gdje rub prianja uz lice ne stavlja puder ili druga šminka jer bi čipkani dio tako mogao postati vidljiv.

Za očuvanje vaše perike obavezno koristite stalak ili stiropor glavu na koje ćete je odložiti kad je ne nosite. Time će perika zadržati svoj oblik i dobar izgled jako dugo, a i puno ju je praktičnije održavati na stalku ili stirpor glavi na kojima je možete u miru raščešljati ili oblikovati. Još jednom ističemo važnost ispravnih proizvoda za njenu njegu – ovisno o tome jesu li u pitanju sintetičke perike ili one od prirodne kose koriste se i različiti proizvodi za pranje i njegu vlasi – čime se produžuje vijek trajanja perike i zadržava njena kvaliteta.

Za kraj, i kod nošenja i kod odabira, najbitnije je da se vi osjećate dobro i ugodno s perikom na glavi bez obzira na kakav se stil frizure odlučili. Samopouzdanje i zadovoljstvo vlastitim izgledom ipak su najbolji modni dodatak.