Pripremili smo za vas neke korisne savjete kod kupovine perike kako biste odabrali onu pravu.

 

Na našim stranicama možete naći više preporuka kod odabira i kupovine perike, no još koji savjet nikad nije na odmet. Kod kupovine perike, bez obzira kupujete li je zbog gubitka svoje kose ili zato što želite imati periku za brzu promjenu frizure, potrebno je prvo odlučiti kakav biste stil frizure željeli imati. Obratite pažnju na Vaš oblik lica i boju tena kako biste odabrali dužinu i frizuru koja će Vam najbolje pristajati. Nemojte se bojati eksperimentirati, možda baš neka frizura koju inače ne biste nikad napravili jer vam je izgledala kao preradikalna promjena dosadašnjeg imidža bude pun pogodak.

Mi vam pak, možemo dati sljedeće smjernice u odnosu na oblik glave, tj. lica i ten:

– ako imate okruglo lice, birajte kraće, izrepane perike, ili one dulje koje dosežu malo ispod čeljusne kosti

– srcoliko lice voli duljinu kose do ramena, ili dužu, slojevitu frizuru sa šiškama

– osobama koje imaju ovalno lice pristaje većina stilova, no frizure koje im posebno dobro stoje su kraći, čupavi bob i duge, blago valovite frizure koje izgledaju vrlo voluminozno

– za četvrtasto lice dobro je odabrati periku čiji će oblik omekšati inače oštrije crte lica kao što je malo duža bob frizura, zatim duge perike s blago slojevitom frizurom do ramena ili s razdjeljkom sa strane

– svijetlom tenu bolje pristaju platinasto plave nijanse, pepeljasto smeđe i sasvim crne, dok tamnijem, toplijem tenu bolje stoje medeno plave, kestenjasto smeđe i tamnosmeđe te bakreno crvene nijanse

 

Ovi savjeti po pitanju boje i oblika su općeniti i možete se njima poslužiti kao početnim smjernicama kod odabira perike no ne treba ih se čvrsto držati budući da je najbitnije da odaberete onu periku u kojoj ćete se ugodno osjećati dok je nosite.

Veličina glave, tj, perike također je bitna kako vas tijekom nošenja perika ne bi stezala. Za izračun veličine uzmite krojački metar i obuhvatite glavu preko sredine čela do ispod zatiljka gdje završava linija kose i nazad. Iako se kape perika većinom mogu podesiti, tj. zategnuti tako da bolje pristaju, gledajte uzeti onu veličinu perike koja je najbliža promjeru vaše glave.

S obzirom na vlasi od kojih su perike napravljene imamo podjelu na perike od prirodne kose i perike od umjetnih vlakana. I prirodna i umjetna kosa imaju svoje prednosti i mane, a zajedničko im je da izgledaju uvjerljivo poput vlastite kose. Perike od prirodne kose mogu se naknadno oblikovati (ravnati i kovrčati) dok je kod onih od umjetne kose izbor boja i oblika neograničen, ali morate znati kako je kod njih potrebno izbjegavati izravne izvore topline i ne smiju se koristiti aparati za oblikovanje frizure jer svi rade na principu jakog zagrijavanja dlake čime se sintetička vlakna nepovratno oštećuju.

Bez obzira koju od te dvije vrste odaberete prilikom kupovine, vaša frizura izgledat će prirodno i dodatno će naglasiti vašu ljepotu. U oba slučaja potrebno je za njegu perike uzeti specijalna sredstva namijenjena za pranje i održavanje ovisno o vrsti kose od koje je napravljena kako bi se sačuvao oblik i gustoća. Za češljanje je potrebno koristiti posebnu četku za perike kao i četkati vlasi kad su suhe (nipošto dok je perika mokra) kako se ne bi rastegle i oštetile.

U našoj trgovini Quince perike u Zagrebu imamo veliki izbor perika koje možete odmah isprobati pa nas slobodno posjetite kako biste mogli vidjeti kakva vam perika najbolje pristaje.