Iako se prljaju sporije nego naša vlastita kosa, perike je potrebno prati svaka dva do tri tjedna.

Perike, bez obzira jesu li sintetičke ili od prave kose, treba održavati, odnosno prati kao i našu prirodnu kosu kako bi se uklonila nakupljena prljavština te zadržala njihova kvaliteta i izgled. Pranje perike nije komplicirano, no zahtijeva određene korake kojih se trebamo pridržavati.

Za pranje perike od sintetičkih vlasi potrebni su nam šampon i regenerator, no bitno je naglasiti kako to moraju biti specijalizirani proizvodi za njegu sintetičkih perika i ne preporučuje se korištenje klasičnih proizvoda za pranje kose jer umjetna vlakna nemaju isti sastav ni strukturu pa šamponi za prirodnu kosu nisu najsretnije rješenje za održavanje sintetičkih vlasi. Ako periku nosimo svakodnevno, preporučljivo je oprati ju jednom u svaka tri tjedna. Periku je najbolje postaviti na stalak i prvo je raščešljati češljem sa široko razmaknutim zupcima i to lagano da ne bismo žustrim pokretima nepotrebno istezali vlasi. Posudu ili umivaonik napunimo hladnom vodom (jer vruća oštećuje sintetička vlakna) dodamo šampon i uronimo periku na nekoliko minuta. Ispraznimo posudu i dodamo čistu vodu te u nju opet uronimo periku da se ispere. Zatim nanosimo regenerator od vrha prema krajevima kose i nakon što ga pustimo da djeluje nekoliko minuta. Sušimo je ručnikom (nikako sušilom za kosu jer velika toplina oštećuje umjetna vlakna) tako da je lagano umotamo u njega i ponovo stavimo na stalak na kojem možemo oblikovati frizuru laganim češljanjem i prstima te pustimo da se perika osuši na zraku.

Održavanje perike od prirodne kose također zahtijeva upotrebu šampona i regeneratora pa se i u ovom slučaju preporučuju specijalizirani proizvodi za njegu vlasulja od prave kose. Postupak je vrlo sličan gore opisanom za sintetičku periku: prvo je raščešljamo kako bi raspleli eventualne zamršene vlasi, zatim u posudu ili umivaonik ulijemo hladnu ili mlaku vodu kojoj dodamo šampon te uronimo periku i lagano je zavrtimo da se voda sa šamponom lakše rasporedi kroz cijelu periku i ostavimo nekoliko minuta. Periku isperemo u čistoj hladnoj vodi, a ako je riječ o gušćoj frizuri, dobro je ponoviti ispiranje. Nakon toga možemo nanijeti regenerator i proći prstima kroz vlasi kako bi se dobro rasporedio. Svakako je dobro izbjegavati stavljati regenerator na kapu perike kako se vlasi ne bi previše zamrsile. Nakon minutu-dvije isperemo regenerator hladnom vodom. Nakon pranja periku nemojte češljati dok je mokra već samo lagano rukom ocijedite kosu i posušite pažljivo ručnikom. stavite je na njen stalak i ostavite da se osuši na zraku. Ako vam se žuri, periku od prave kose možete osušiti sušilom za kosu – prvo osušite kapu perike, a zatim je stavite na glavu i osušite vlasi. Na sušilu odaberite manju brzinu puhanja i manju jačinu grijanja zraka. Sama frizura se oblikuje kad je perika suha pa je tada možemo raščešljati i dodatno oblikovati s uređajima za kovrčanje ili ravnanje kose (i tu je dobro postaviti jačinu grijanja na manju vrijednost).

Ispravno održavanje perika produljuje njihov vijek trajanja, održava kvalitetu vlasi i oblik, bez obzira je li riječ o sintetičkoj ili prirodnoj kosi. Da bi se to postiglo, preporučuje se korištenje specijaliziranih proizvoda za njegu, odgovarajućih češljeva i četki te racionalno korištenje uređaja za oblikovanje kose (ako imamo periku od prirodnih vlasi). Sam postupak je vrlo jednostavan, a osigurava nam dugotrajno nošenje naše perike i zadovoljstvo dobrim izgledom.