Nekoliko kultura širom svijeta nosi pokrivala za glavu, uključujući Japance, istočne Europljane, Turke, Indijance, Bangladeš, Filipince, Židove, muslimane i Sikhe. U osnovi, postoji nekoliko vrsta pokrivala za glavu diljem svijeta i nose se u različite svrhe – kao modni dodatak ili modni izričaj, s obzirom na kulturu ili vremenske prilike. 

U nekim kulturama marame za glavu, turbani, navlake za glavu i druge vrste pokrivala za glavu vežu se lagano ili čvrsto oko glave ili se omotaju oko glave u većoj količini kako bi bilo efektno. Neke žene vežu jednostavan šal oko glave kako bi im kosa bila izvan lica, posebice prekrivaju kosu dok rade u kuhinji ili jednostavno kako bi izgledale moderno i funkcionalno. 

Neke od poznatih Afroamerikanki, poput ikone Arethe Franklin i Nine Simone, omotavale su tkaninu oko kose kao modni dodatak, dok su u Južnoj Aziji (kroz 15. i 18. stoljeće) turbane nosile samo elitne skupine ljudi. Tijekom 1800 – ih, žene niže i srednje klase uglavnom su nosile poklopce za pokrivače za glavu. Ponekad je to bilo više pitanje mode nego skromnosti. Međutim, među običnim ljudima, kape i velovi su još uvijek bili prilično uobičajeni.

Rimljani su imali posebnu glavu koja je pokrivala običaj mladenki, kao što to danas radimo. Svadbeni veo bio je komad platna koji se zove flammeum (“plameno obojen”) jer je bio obojen u svijetlo narančastu boju, a bio je navučen preko mladenkine glave, a da nije prekrio lice. Navlake za glavu i turbane nisu rodno specifične – nose ih i muškarci i žene. Indijski muškarci, Židovi, Sikhi i Tuaregi nose turbane, bilo zbog pobožnih, kulturnih ili praktičnih razloga.

 

No, pokrivala za glavu danas su pronašla i svoju funkciju u zdravstvu. Naime, gubitak kose uobičajena je nuspojava nekih tretmana protiv raka. Mnoge žene koje izgube kosu zbog kemoterapije ili drugog tretmana protiv raka dojke otkrivaju da su pokrivala za glavu najlakša i najudobnija za glavu. Turbani mogu sakriti gubitak kose, utopliti glavu ili zaštititi od Sunca, a budući da su dostupni u toliko stilova i boja, žene mogu pronaći opcije koje odgovaraju osobnom ukusu. Prije nego oboljela osoba počne gubiti kosu, preporučuje se početak nošenja mekih turbana kako bi se naviknuli na njiih i nastavili ih koristiti bez straha.