Sigurno ste se zapitali zašto neka perika od prirodne kose košta toliko koliko košta stoga vam donosimo kratki pregled faktora koji utječu na njenu cijenu.

 

Kod kupovanja nadomjestaka za kosu, bilo da se radi o perikama ili su u pitanju ekstenzije i umetci, odlučujući faktor svakako je i cijena proizvoda. Svjesni smo da određena kvaliteta ide uz određeni cjenovni razred, no ono što mnoge zbunjuje kod kupovine perike od prirodne kose jest raspon cijena pa se često javlja pitanje zašto neka perika košta toliko i toliko, odnosno zašto se događaju nekad velike razlike u cijeni. Kao i kod bilo kojeg drugog proizvoda, uvijek postoje različite kategorije i karakteristike koje utječu na trošak izrade, a samim time i konačnu cijenu artikla. Što se tiče samih perika, u nastavku navodimo nekoliko stvari koje utječu na to koliko će u konačnici pojedini primjerak vrijediti.

Vrsta kose – perike se dijele na one napravljene od sintetičke kose i one od prave kose. Cijena perike od prirodne kose uvjetovana je i načinom na koji se materijal (prirodne vlasi) dobiva. S obzirom na to da se prava kosa ne može proizvesti u laboratoriju/tvornici do nje je ipak malo teže doći pa su stoga perike od prave kose skuplje od onih s umjetnim vlaknima. Kod razloga više cijene treba uzeti u obzir da takve perike garantiraju potpuno prirodan imidž, te im se može mijenjati izgled (ravnanje, kovrčanje..) baš kao kod vlastite kose.Naravno i kod prirodne kose ima razlike pa će one vlasulje napravljene od najkvalitetnije ljudske dlake biti i najskuplje.

Duljina kose – što je kosa dulja to je i perika skuplja, što je i logično jer se kod otkupa kose plaća i po duljini dlake pa tako osoba koja je prodaje dobiva više novca za dulju kosu. Osim same duljine bitno je i stanje kose jer vlasi koje nisu kemijski tretirane (bojanje, kovrčanje..) već imaju svoj prirodni izgled i boju postižu također višu cijenu kod otkupa kose.

Kapa perike – sačinjava osnovni dio perike na koji se vezuju, tj. „knifaju“ vlasi. Postoji više tipova: s potkama, kombinacija potke i čipke, kombinacija mono filamenta i čipke itd. Najviše na cijeni je ona koja daje najprirodniji izgled: kapa koja se sastoji od mono filamenta i prednjeg dijela od čipke jer je kod takve kape ne samo gotovo nemoguće uočiti da se radi o perici, već je moguće i slobodno oblikovati frizuru, npr. podignuti prednji dio kose, a da se uopće ne vidi rub perike već kosa izgleda kao da raste iz vlasišta.

Knifanje – način učvršćivanja niti na kapu perike također utječe na cijenu. Vlasi se vezuju („knifaju“) na kapu ručno ili strojno, a one najkvalitetnije perike ručno su knifane. Ručni rad je uvijek finiji ali i puno dulje traje stoga takav način učvršćivanja kose na kapu mora utjecati i na njenu konačnu cijenu.

Isti kriteriji (osim kape perike i knifanje) vrijede i za ostale proizvode kao što su umeci i ekstenzije ua kosu čija cijena također varira ovisno o vrsti vlasi od kojih su napravljene i od njihove duljine. Ono što je sigurno jest da ćete zahvaljujući velikom izboru i kvaliteti perika koje se danas izrađuju bez velike muke pronaći onu koja će vam odlično pristajati i biti kvalitetna, a koju cjenovno sebi možete priuštiti.