Kad riješite dilemu gdje kupiti periku vrhunske kvalitete od sintetičke kose (umjetna vlakna), evo nekoliko savjeta kako je njegovati.

Perike od umjetnog vlakna odličan su izbor zbog velikog izbora boja i duljina te zbog pristupačne cijene, a zahvaljujući kvalitetnoj izradi danas je jako teško razlučiti takvu periku od naše prirodne kose pa se žene često odlučuju za takav tip perike. Kod kupovine dobro je znati da se u Zagrebu može povoljno kupiti kvalitetna perika te je prodaja moguća i u samim dućanima kao i putem interneta tako da nije teško pronaći onaj model perike koji nam najbolje odgovara. Kolekcija perika obuhvaća raznolike modele s ravnom, valovitom ili baš kovrčavom kosom te perike raznih dužina kose koja se naknadno može skraćivati kod frizera.Bitno je posvetiti pažnju veličini perike i odabrati onu koja će nam dobro “leći” te uzeti onaj model prilikom čijeg nošenja ćemo se ugodno osjećati i biti zadovoljni svojim izgledom.

Kod njegovanja perike od umjetnih vlakana (kao i kod perika od prirodne kose) bitno je da koristimo profesionalne proizvode za njegu te vrste perika kako bi ona trajala što duže i zadržala svoj prvotni oblik i lijep izgled. No osim korištenja takvih proizvoda postoji još nekoliko savjeta kojih se dobro pridržavati budući da i najkvalitetnije perike od umjetnih vlakana mogu brzo izgubiti svoju ljepotu ako ih se pravilno ne održava.

Prvo što treba imati na umu kod sintetičkih perika jest to da umjetna vlakna ne podnose toplinu stoga ih se nipošto ne smije tretirati sušilom za kosu ili uređajima za kovrčanje ili ravnanje kose koji rade na principu topline, a treba biti oprezan i kod npr. kuhanja i paziti da se perika ne izlaže direktno pari iz lonca te toplini iz pećnice ili s roštilja.

Kod pranja perike treba koristiti profesionalne šampone, a prednost perike od umjetnih vlakana jest to što zadržava svoj prvotni oblik i nakon pranja te ju je dovoljno samo protresti i po potrebi oblikovati prstima i hladnom vodom. Periku možete češljati kad se osuši, nipošto dok je mokra, jer će se vlakna zaplesti, rastegnuti i trajno oštetiti.

Kada želimo malo drugačiju frizuru, oblikovati ovakvu periku možemo posebnim češljevima i četkama koji su napravljeni specijalno za perike te uz pomoć raspršivača s hladnom vodom. Hladna voda uklonit će statički elektricitet pa će vlasi lijepo padati. Mogućnosti za oblikovanje frizure kod perike od umjetnih vlakana zapravo su dosta velike. Za podizanje i volumen dovoljno je malo podignuti vlasi češljem, ili ih začešljati prema natrag i malo zagladiti. Ako je u pitanju perika s ravnom kosom, možemo je zakovrčati pjenom za kosu, dovoljno je nanijeti ju na vlasi i “zgužvati” ih rukom. Kada želimo da se vlasi vrate u početno stanje, dovoljno je periku oprati i pustiti da se osuši na zraku.

Sintetička perika može se bez problema i skratiti no bitno je imati na umu kako je ovo nepovratna promjena. Kako bismo bili sigurni da će novi, kraći oblik dobro pristajati našem licu, preporučuje se nositi periku tijekom skraćivanja kako bi se odmah moglo vidjeti prilagođava li se dobro nova duljina obliku lica. Ponekad je dovoljno samo malo skratiti duljinu ili prorijediti šiške kako bi perika dobila drugačiji, osvježeni izgled. Skraćivati duljinu perike i sitnije izmjene možete napraviti sami, no ako se odlučite za drastičnu promjenu duljine vlasi i oblika bolje je odnijeti periku frizeru koji će je onda stručno ošišati i oblikovati.

Uz dobru njegu, dakle, i eventualne promjene u obliku, vaša perika od umjetnih vlakana može trajati dugo te će vam svako nošenje biti užitak. A ako se odlučite na veću promjenu te poželite neku novu periku, sigurni smo da ćete iz odlične ponude kvalitetnih perika povoljno pronaći još jednu s kojom ćete lijepo i prirodno izgledati.