Umetci za kosu za muškarce, tupei, odlično su rješenje bilo da je riječ o prorjeđivanju kose ili pravoj ćelavosti.

Gusta, zdrava kosa nije samo pojam ljepote za žene već i za muškarce. Pa iako je gubitak kose kod muške populacije uobičajena pojava koja ne izaziva začuđene poglede, želja da se i kod prorjeđivanja kose zadrži nekadašnja prirodna frizura i gustoća vlasi sasvim je normalna i razumljiva. Srećom, danas na tržištu postoji dovoljno proizvoda koji to i omogućuju, bez bojazni da se zbog njihovog nošenja izgleda smiješno ili umjetno.

Ćelavost ili prorjeđivanje kose zna kod nekih muškaraca nastupiti poprilično rano, već u dvadesetima, što daje ozbiljniji i stariji izgled. Rješenje naravno postoji, jer tupei su danas uobičajen izbor kad je u pitanju gubitak kose. Zahvaljujući kvalitetnoj izradi i raznovrsnosti ponude prizor tupea na glavi koji izgleda neprirodno i vidno odskače od ostale kose stvar je prošlosti. S obzirom na veliki izbor koji se nudi, nije teško naći komad koji će se uklopiti u prirodan izgled kose i pomoću kojeg se može napraviti moderna frizura. Loši tupei koji služe kao dobre šale u filmovima danas se mogu samo tamo i vidjeti pa uistinu nema razloga da se zbog gubitka kose ne može imati dobra, „čupava“ frizura.

Tupei danas pokrivaju bilo koji dio glave ovisno o tome gdje je nedostaje kosa tako da se svaki nedostatak može sakriti, bilo da je riječ o zatiljku ili prednjoj strani glave iznad čela. Što je još bitnije, različiti modeli, duljina kose, boja i oblik omogućuju da se pomoću tupea postigne željena frizura, bez obzira je li riječ o elegantnoj i kratko podšišanoj ili modernoj malo dužoj koja se može različito oblikovati dok se ne postigne traženi izgled.

Kod kupovine tupea najbolje je uzeti dva komada, kako bi se jedan moga održavati dok se drugi nosi. Tako je jedan komad uvijek spreman za nošenje pa se željena frizura se može imati svaki dan. Tupe se može nositi tako da se svaki dan stavlja i skida pa je u tom slučaju dovoljno pričvrstiti ih pomoću metalnih kopči. Ako pak nošenje „u komadu“ treba trajati više dana, onda treba odabrati drugi način fiksiranja poput ljepila, dvostrano ljepljive trake ili posebnih vezivnih sredstava. Prije prvog nošenja svaki tupe potrebno je prilagoditi vlastitoj kosi i izgledu kako bi se što bolje uklopio u prirodan izgled tako što ga treba oblikovati (ošišati) i lagano prorijediti na bitnim mjestima.

Kao i ostali proizvodi, tupei se rade ili od sintetičke ili od prave kose i izbor po pitanju boje, gustoće i strukture kose (ravna, valovita i kovrčava) pa nije teško pronaći onaj model koji će se najbolje „stopiti“ s vlastitom kosom. I sintetička i prava kosa zahtijevaju redovito održavanje gdje je bitno koristiti specijalizirane proizvode za njegu kako bi se njihov izgled i kvaliteta što dulje održali.

No u posljednje vrijeme perike i tupei za kosu ne pripadaju isključivo muškarcima kod kojih je u pitanju gubitak kose – radi prirodnog izgleda i lakog održavanja, i oni kojima je kosa i dalje dovoljno gusta pribjegavaju nošenju tupea jer je lakši za održavanje i frizura uvijek jednako dobro izgleda. Također je tako lakše postići frizuru neke slavne osobe koju mnogi žele imati, a koja često iziskuje puno vremena za oblikovanje.

U svakom slučaju, dobra frizura je zagarantirana.