Umjetna vlakna za proizvodnju perika iz godine u godinu sve su bolja.

Perike napravljene od umjetnih vlakana u počecima su izgledale upravo tako – umjetno – no danas je tehnologija napredovala pa su umjetna vlakna kvalitetna i imaju prirodan izgled. Ista stvar vrijedi za sve ostale proizvode od takvih vlakana kao što su umetci za kosu, tupei i produžeci, popularno zvane ekstenzije. Iako se i danas proizvode jeftinije verzije (takve perike simpatične su recimo za maskiranje na karnevalu, no ne i za svakodnevno nošenje) najbolje je ipak izabrati kvalitetan proizvod čijim ćemo nošenjem biti u potpunosti zadovoljni.

U čemu je razlika između nekvalitetnih umjetnih vlakana i onih boljih? Jeftinije verzije takvih vlakana imaju prejak sjaj, ne baš prirodnu nijansu boje i neprirodan gib vlasi pa i cijeli oblik takve perike ili ekstenzija ne izgleda prirodno, a niti lijepo. Kvalitetne perike od umjetne kose ne razlikuju se previše od onih izrađenih od prirodnih vlakana, imaju prirodan gib i sjaj, na dodir su mekane i svilenkaste.

Umjetna vlakna za perike, umetke i produžetke proizvode se od kvalitetne plastike i to obično od Kanekalona®. Kanekalon® se sastoji od kvalitetnih sintetičkih vlakana koji ga čine vrhunskim umjetnim vlaknima za izradu sintetičkih perika u zadnjih 50 godina, a koriste ga svi vodeći svjetski  proizvođači perika i ekstenzija. Kosa od Kanekalona® na dodir je prirodna, lagana i mekana čime se postiže i prirodan izgled perike.

Perike od umjetnih vlakana unaprijed se proizvode kao one s ravnom ili kovrčavom kosom, lako se održavaju i zadržavaju svoj oblik, raščešljavaju se i peru bez problema, bez obzira je li u pitanju muška perika ili duge ili kratke ženske perike. Boje također nisu problem jer dolaze sa širokom lepezom nijansi, od onih prirodnih pa do “egzotičnijih” boja poput modre ili ružičaste. Bitno je naglasiti da je kod održavanja svakako preporučljivo koristiti specijalne proizvode za održavanje perika od umjetnih vlakana kako bi im se zadržao oblik i produljio vijek trajanja.

Ono što im je mana jest da ne podnose dobro vrućinu stoga ih se ne može oblikovati uređajima za kovrčanje/ravnanje kose, a treba pripaziti i da se kod nošenja ne izlažu preblizu izvorima topline poput vatre, pećica ili vodene pare iz ključale vode budući da toplina može u vrlo kratkom roku uništiti sintetička vlakna. Ipak, kako znanost i tehnologija proizvodnje vlakana iz dana u dan napreduju, tako su uspješno razvijena umjetna vlakna koja puno bolje podnose toplinu pa su se na tržištu počele pojavljivati otporne sintetičke perike koje se čak mogu oblikovati npr. peglom za kosu. Takva vlakna tretiraju se posebnim kemikalijama koja utječu na njihovu površinu i mijenjaju je tako da postaje otporna na toplinu do čak 150 °C. Promjene u kemijskom sastavu vlakana koje se odnedavno primjenjuju čine ih još dugotrajnijima i otpornijima na habanje stoga se predviđa da će preosjetljivost na toplinu perika od umjetne kose kroz širenje ovakve proizvodnje vlakana biti eliminirana.

Trenutno najkvalitetnija takva vlakna (koja su otporna na toplinu) su Futura™ koja vlasnicima perika omogućuju da ih oblikuju i mijenjaju im izgled prema svojim željama, a pomoću uređaja za oblikovanje kose. Njihova inovativna tehnologija je tako pomakla granice u proizvodnji perika od umjetnih vlakana. Spomenut ćemo još i vlakna Ultima® Hair, prva i trenutno jedina koja imaju identična svojstva prave kose obzirom da se rade s prirodnim proteinom kolagena te stoga imaju zdrav prirodan izgled i sjaj te se na dodir ne razlikuju od ljudske kose.

Svejedno, dok takve vrste perika ne budu dostupnije i dalje vam savjetujemo da se za one od umjetnih vlakana brinete bez sušila za kosu i ostalih uređaja, kako biste ih još dugo mogli koristiti. A ako želite periku čiji ćete oblik vlasi po želji moći promijeniti, onda preporučujemo da nabavite jednu od prirodne kose. U bilo kojem slučaju u našoj trgovini Quince perike u Zagrebu pronaći ćete odličnu ponudu kvalitetnih perika i od prave i od umjetne kose.