Suprotno uvriježenom mišljenju, perike ne nose samo odrasle osobe. Neka djeca već od šeste godine iz različitih razloga redovito nose perike i kao roditelju ponekad može biti teško pronaći savršenu periku za svoje dijete. U ovom tekstu razmatramo neke od najčešćih razloga zašto su djeci potrebne perike i najbolje savjete za roditelje koji traže perike za djecu.

Zašto djeca trebaju perike?

Baš kao i same perike, i razlozi nošenja perika mogu biti raznoliki, a to vrijedi i za djecu. Međutim, najčešći su razlog zdravstveni problemi poput raka i alopecije. Kada je u pitanju rak, poznato je da agresivni tretmani uključujući radioterapiju i kemoterapiju dovode do gubitka kose. Uzimajući u obzir da u prosjeku 1 dijete na njih 285 dobije rak, neki od njih će doživjeti gubitak kose i okrenuti se perikama kao rješenju.

Što se alopecije tiče, iako termin obuhvaća različite oblike gubitka kose, najčešći oblik je auto-imuna bolest koja vodi do opadanja kose na pojedinim mjestima na vlasištu. Koji god bio razlog gubitka kose, neosporno je da se izrazito teško nositi s tim, čak i za odrasle, a pogotovo za djecu koja su još uvijek u razvoju i razvijaju svoj identitet. Stoga za mentalno zdravlje djece perike mogu imati pozitivan učinak prilikom borbe s ovim problemom.

Jesu li sve perike iste? Koja je najbolja za moje dijete?

Nisu sve perike jednake i kakvu ćete vrstu kupiti za svoje dijete ovisit će o stvarima poput toga zašto im je perika potrebna, o načinu života i vašem budžetu.

Ako kupujete periku za dijete koje živi sa zdravstvenim problemima koji su doveli do gubitka kose, prilagođena perika od prave kose bila bi najbolja opcija za svakodnevnu upotrebu. Može se prilagoditi tako da savršeno odgovara veličini glave, boji kose, gustoći i stilu vašeg djeteta kako bi izgledala što prirodnije. Također traje dulje uz pravilnu njegu i može se tretirati slično kao prava kosa, što znači da će djetetu koje tek počinje nositi perike biti manje neprirodna.

Ispravno pripremite njihovu prirodnu kosu

Za djecu je posebno važno da roditelji odvoje vrijeme i prakticiraju dobar ‘bonton perika’ kako bi im iskustvo nošenja perika bilo što ugodnije. Kako ćete pripremiti djetetovu kosu za periku ovisit će o stanju njihove prirodne kose. Ako nose periku iz medicinskih razloga i zbog toga su doživjeli stanjivanje ili gubitak kose, pobrinite se da budete posebno nježni prema njihovoj kosi. Raspuštene, uredne pletenice izvrsna su opcija za djecu kojoj je još ostala kosa. Uzmite u obzir i kapu za periku. To može djelovati kao dodatni sloj zaštite između djetetove kose i perike za dodatnu udobnost.

Uključite i njih

Iako će većina posla biti na vama kao roditelju da pronađete sjajnu periku za svoje dijete, proces kao cjelina također bi trebao biti suradnički. Na kraju krajeva, vaše dijete mora nositi periku pa kad započinjete ovo putovanje, pobrinite se da što više uključite vaše dijete i pitajte njegovo mišljenje: Je li udobno? Sviđa li mu se boja? Ako vaše dijete mora nositi periku, posljednja stvar koju želite je da je mrzi, a ovakav aktivni pristup može uvelike pomoći u tome.