Sigurno ste do sada čuli da postoje perike od prirodne kose i od umjetnih vlakana. O prednostima i nedostatcima istih pisali smo u prethodnim člancima, ali i između različitih perika od prirodne kose postoje razlike koje su prvenstveno uzrokovane porijeklom vlasi, baš kao što perike od umjetnih vlakana imaju karakteristike koje su određene materijalom od kojeg se proizvodi. Čitajte dalje da bi saznali koje su najčešće vrste vlasi koje se koriste za proizvodnju Quince perika i koje karakteristike perike imaju na temelju toga.

Perike od umjetnih vlakana – Kanekalon

Kanekalon je neprirodno vlakno koje je vrlo slično ljudskim prirodnim nitima. Ovaj je proizvod razvijen u Japanu, a kasnije je postao široko rasprostranjen u svijetu. Izgled blizak ljudskoj kosi postiže se kombinacijom moderne tehnologije i prirodnih sastojaka u obliku algi.

U početku, Kanekalon je proizveden u raznim bojama, koje su, kad se miješaju, omogućile stvaranje novih nijansi. Vlakna imaju visoku čvrstoću i elastičnost te se ne oštećuju pri češljanju, a sastav uključuje samo ekološki sigurne i pouzdane komponente koje ostaju higijenske čak i tijekom dugotrajnog rada.

Ipak, Kanekalon ima i određene nedostatke. Umjetna vlakna su deblja od ljudske kose, što se može vidjeti u neposrednoj blizini. Također, ne preporučuje se sušenje Kanekalona izlaganjem jačim toplinskim izvorima poput sušila za kosu. Pod utjecajem vrućeg zraka vlakna se mogu jako raspršiti, pokvariti cijeli izgled ili čak postati neprikladna za daljnju uporabu.

Perike od prirodne kose – Europska, kineska i indijska kosa

Kad je riječ o perikama od prirodne kose, tri su najpopularnija izvora vlasi: Kineska kosa, indijska kosa i europska kosa.

Europska kosa odnosi se na kosu iz zapadnog svijeta, a većinom se dobiva iz zemalja istočne Europe poput Rusije. U Europi je generalno manje žena voljno prodati kosu, što dovodi do visoke potražnje, a niske ponude zbog čega su ovakve perike obično skuplje. Europska kosa je finije teksture u odnosu na ostale što je pogodno za stiliziranje i u pravilu ima prirodne smeđe i plave nijanse, zbog čega je manje procesiranja potrebno za izradu perika. Europska kosa je prirodno svilenkasta i sjajna i smatra se najkvalitetnijom za izradu perika.

Suprotno, kineska kosa ima znatno deblje folikule, odnosno manje je fina i prozračna. Zbog toga je izrazito otporna na kovrčanje, ali ju je ujedno i teže stilizirati. Prirodno je smeđa ili crna zbog čega se za druge boje mora prvo blajhati kako bi se uklonio pigment, ali ako se proces izvede točno neće izgubiti kvalitetu. Kineska kosa dosta je snažna i fleksibilna pa je prikladna za različite teksture kose, a neće se kovrčati uslijed vlage.

Indijska kosa je jedan od najčešćih tipova kose na tržištu, ponajviše jer velika populacija žena donira kosu iz religijskih razloga. Indijska je teksturom i gustoćom sličnija europskoj, i laka je za stiliziranje te pruža mogućnosti raznolikih stilova. Na osjet je lagana, ali se kreće kovrčati u uvjetima povećane vlage. Ipak, kod visoko-kvalitetne indijska kose lako je održati svilenkastu teksturu uz pravilnu njegu i održavanje.

U konačnici, svaka vrsta perike ima svoje prednosti i nedostatke te specifične karakteristike. Koju ćete odabrati ovisit će o Vašim potrebama, karakteristikama, ali i financijskim mogućnostima. Što god odabrali, najbolji izbor pronaći ćete u Quince perikama gdje će Vas naši savjetnici dodatno uputiti u sve što Vas zanima.