Periku je važno redovito održavati kako bi prilikom svakog nošenja izgledala sjajno i lijepo. Bilo od umjetnih vlakana ili prirodne kose, perika zaslužuje pravilan tretman kako bi ostala sjajna i nakon dužeg nošenja. Kako bi izbjegli greške u korištenju ili oštećenja, donosimo moguće pogreške i načine na koje ih možemo izbjeći!

  1. Nepravilno skladištenje

Baciti periku u ladicu nakon nošenja ili jednostavno ostaviti na prvom najbližem mjestu je prva moguća greška. Osim što se na taj način vlasi mogu lako zapetljati, perika brzo gubi svoj izvoran oblik. Kako bi se sačuvao oblik i sjaj perike, potrebno ju je čuvati na stiroporskoj lutki. Ako nemate lutku, dobra zamjena je stalak za perike.

2. Nedovoljno pranja

Kao i naša kosa, perika je podložna vanjskim uvjetima i relativno se brzo uprlja. Kako bi smanjili ozbiljna zapetljavanja ili oštećenja perike, potrebno ju je redovito prati. Kod svakodnevne nošnje, periku je potrebno oprati jednom u tri tjedna. Ipak, učestalost pranja ovisi i o uvjetima u kojima ste se nalazili i način na koji se nosi. Ako ispod perike nosite pamučnu podkapu, moći ćete ju prati i rjeđe. Naime, potkapa upija znoj i smanjuje utjecaj vlasišta na periku. Od vanjskih uvjeta, na nju može utjecati smog iz zraka ili dim cigareta.

Prilikom pranja perike, potrebno je koristiti specijalizirane šampone za umjetna ili prirodna vlakna kako ju u postupku ne bi uništili. Također, poželjno je koristiti odgovarajuće regeneratore koji olakšavaju raščešljavanje. Perika se lagano namače u mlakoj vodi, bez grubog trljanja, kako bi se izbjeglo zapetljavanje. Ne zaboravite, pravilno njegovana perika djeluje prirodnije i vi se osjećate samopouzdanije!

šampon za pranje perike od umjetnih vlakna

3. Izlaganje nepovoljnim vremenskim uvjetima

I perika je, kao i kosa, osjetljiva ne nepogodne vremenske uvjete. Prevelike vrućine ili nagla promjene u hladnoći, pa vrućini… Svi ti uvjeti mogu oštetiti periku. Zaštitite ju sredstvima protiv topline kako bi se očuvao sjaj vlasi i ona izgledala lijepo u svako vrijeme.

4. Nepravilno postavljanje

Naravno da je početnicima potrebno duže kako bi namjestili periku, ali brigu o njezinom pravilnom postavljanju je potrebno uvijek voditi. Nepravilno namještena perika može djelovati napuhnuto ili neuredno. Kako bi vam smanjili muku oko postavljanja, pročitajte naš članak o pravilnom postavljanju perike!5.Nepravilno korištenje uređaja za oblikovanje

Sušila za kosu ili figaro za oblikovanje kose mogu biti pravi neprijatelji perike ako se nepravilno koriste. Iako ih se može koristiti kao pomagala za oblikovanje, važno je paziti na koji način ih se koristi kako bi se umanjila potencijalna oštećenja. Napominjemo kako je sredstva za sušenje ili oblikovanje moguće koristiti samo kod perike od prave kose i to na temperaturi od maksimalno 180°.  periku je potrebno nanijeti sredstvo protiv oštećenja toplinom, bilo u spreju ili kao balzam.